top of page

‘Verkeerd’ tillen kan de oplossing Zijn - de Wetenschap!

Rik Heeremans

Bijgewerkt op: 28 feb

Ben je klaar met de standaardadviezen over het behandelen van rugpijn? Het is tijd voor een vernieuwende benadering die jouw ervaring met rugpijn kan verbeteren.

Bewegingsvariabiliteit, een concept om onze manier van denken over en omgaan met bijvoorbeeld lage rugpijn te veranderen. Ondersteund door recente wetenschappelijke bevindingen, zou deze aanpak wel eens de oplossing kunnen zijn voor duurzame verlichting van (rug)pijn.


Wat is bewegingsvariabiliteit?

Bewegingsvariabiliteit is het idee dat kleine variaties in onze dagelijkse bewegingen ons kunnen helpen onze lichaamsmechanica te optimaliseren en overbelasting te voorkomen. Het is het tegenovergestelde van monotonie en herhaling, die vaak leiden tot stress en blessures. Door variatie in onze bewegingen te introduceren, spreiden we de belasting over verschillende spiergroepen en gewrichten, wat het risico op pijn en blessures vermindert.


De wetenschappelijke onderbouwing

Recente onderzoeken, zoals gepubliceerd in vooraanstaande tijdschriften zoals PLOS ONE en BMC Musculoskeletal Disorders, hebben het verband tussen bewegingsvariabiliteit en lage rugpijn onderzocht. Deze studies suggereren dat een gebrek aan variabiliteit in hoe we bewegen kan bijdragen aan het ontstaan en het aanhouden van rugpijn. Aan de andere kant kan het introduceren van meer variabiliteit in onze bewegingen helpen om deze pijn te verlichten.


Hoe pas je bewegingsvariabiliteit toe in het dagelijks Leven?

Het mooie van bewegingsvariabiliteit is dat je het gemakkelijk kunt integreren in je dagelijkse routine. Dit kan zo simpel zijn als het wisselen van de voet waarop je leunt tijdens het staan, het aanpassen van je zithouding gedurende de dag, of zelfs het verkennen van nieuwe manieren om je lichaam te bewegen tijdens het sporten. Het doel is om bewust te worden van je bewegingspatronen en actief te zoeken naar manieren om deze te diversifiëren.


Een stap vooruit

Het omarmen van bewegingsvariabiliteit kan de doorbraak zijn die je nodig hebt om je rugpijn effectief te beheersen. In plaats van te vertrouwen op tijdelijke oplossingen, biedt deze aanpak een lange termijn strategie om je lichaam gezonder te maken. Door bewust te worden van de manier waarop je beweegt en actief te werken aan het aanbrengen van meer variatie, kun je een pad naar pijnvrij leven inslaan.


Het is tijd om actie te ondernemen en de controle over je lichaam en je pijn terug te nemen. Begin vandaag nog met het verkennen van bewegingsvariabiliteit en ontdek hoe deze eenvoudige aanpassingen een wereld van verschil kunnen maken in je strijd tegen lage rugpijn. Begin eens met 12 verschillende manieren om je veters te strikken! Succes! Wil je meer weten? Neem contact met ons o


Gebaseerd op;
Dijk, W., Huysmans, T., & Hoozemans, M. J. (2021). Is movement variability altered in people with chronic non-specific low back pain? A systematic review. PLOS ONE, 16(3), e0247633. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0247633
Laird, R. A., Gilbert, J., Kent, P., & Keating, J. L. (2014). Comparing lumbo-pelvic kinematics in people with and without back pain: A systematic review and meta-analysis. BMC Musculoskeletal Disorders, 15, 229. https://doi.org/10.1186/1471-2474-15-229
Laird, R. A., Kent, P., & Keating, J. L. (2017). Does movement matter in people with back pain? Investigating ‘atypical’ lumbo-pelvic kinematics in people with and without back pain using wireless movement sensors. BMC Musculoskeletal Disorders, 18, 157. https://doi.org/10.1186/s12891-017-1518-8

Comments


bottom of page