top of page

Het effect van kracht- en fasciatraining bij acute en chronische pijn

Niels Hilarius

Bijgewerkt op: 28 feb

Fascia- en krachttraining zijn beide effectieve methoden om pijnklachten langdurig aan te pakken. Fasciatraining bevordert de elasticiteit van bindweefsel, wat verstijving doorbreekt. Krachttraining richt zich op het versterken van de spieren en verbetert de stabiliteit van gewrichten. Samen bieden deze trainingsvormen een complete benadering, die zowel de oorzaak van de pijn aanpakt als de symptomen verlicht.


Training op maat: Onze ervaring is dat veel mensen die pijnklachten hebben vaak angst ervaren om het aangedane gebied te belasten. Deze onzekerheid is ontstaan uit eerdere ervaringen waarbij ze hun grenzen overschreden, wat leidde tot verergering van de pijn. Het gevolg is dat ze terughoudend worden om fysiek actief te zijn, terwijl training DE oplossing is voor duurzaam resultaat!

Wat vaak niet of onvoldoende in overweging wordt genomen, is het type training dat is ingezet en of de juiste voorwaarden zijn gecreëerd om op een verantwoorde manier over te stappen naar krachttraining. Het is belangrijk dat de training aansluit bij de individuele situatie, de ernst van de klacht en de belastbaarheid van het lichaam. Als oefentherapeuten zijn wij gespecialiseerd in het analyseren van het bewegingsapparaat en het identificeren van knelpunten, zodat jij weet hoe je op een verantwoorde manier kunt sporten.


Gevolgen van langdurige onderbelasting: Langdurig te lage belasting van de aangedane klacht kan leiden tot spieratrofie (verminderde kracht) en een afname van collageensynthese in pezen en ligamenten, wat hun sterkte en elasticiteit vermindert. Daarnaast vertraagt het de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen, waardoor het herstel van beschadigd weefsel wordt bemoeilijkt en de genezing van pijn vertraging oploopt. Ofwel, stilstand is achteruitgang!


De daadwerkelijke oorzaak aanpakken: Vaak wordt de schuld voor pijnklachten toegeschreven aan een spier, die als de directe oorzaak van de pijn wordt gezien. In werkelijkheid ligt de oorzaak vaak in het bewegingsapparaat, waardoor de klachten steeds terugkeren. De spier fungeert als een ‘alarm’ dat aangeeft dat er iets mis is, maar de oorzaak ligt elders. Een voorbeeld: Rik kan tijdens het lopen niet goed zijn voet afwikkelen door een beperkte mobiliteit van de enkel. Deze beperking zorgt voor een verstoord bewegingspatroon, wat zijn kuit overbelast en pijn veroorzaakt. De oplossing ligt in het verbeteren van de enkelmobiliteit. Vaak is het nodig om eerst de spier te behandelen om de pijn tijdelijk te verlichten, waarna kracht- en/of fasciatraining helpt om de onderliggende oorzaak aan te pakken en de klachten op lange termijn te verhelpen.


Krachttraining versus fascia training Krachttraining of hypertrofie training, kan zeer effectief zijn vooral wanneer de klachten voortkomen uit spierzwakte, onbalans of overbelasting. Krachttraining verbetert de stabiliteit en functie van gewrichten door de proprioceptieve feedback (positiezin of houdingszin) te versterken. Het bevordert de collageenproductie (eiwit), waardoor pezen en ligamenten sterker en elastischer worden. En het stimuleert het de aanmaak van synoviale vloeistof, wat de gewrichten smeert en het kraakbeen ondersteunt. Daarnaast zorgt het verhogen van spiermassa voor het verbeteren van de algehele werking van het lichaam. Bij krachttraining wordt er niet alleen geconcentreerd op de locatie van de pijn, maar ook op andere delen van het lichaam die samenwerken met het pijnlijke gebied. Hierbij ligt de focus bijvoorbeeld op de antagonist, ofwel de spier die de tegenovergestelde functie uitvoert. Wanneer een spier overbelast is, helpt de antagonist om de belasting beter te verdelen, waardoor de pijnlijke spier ontlast wordt. Klinkt logisch toch?

Fasciatraining zijn oefeningen die de functionele eigenschappen van het (spier)bindweefsel in het lichaam verbeteren, zoals pezen, ligamenten en gewrichtskapsels. Deze training richt zich op het verbeteren van de flexibiliteit van het bindweefsel. De oefeningen kenmerken zich door het toepassen van grote bewegingsuitslagen en de variatie in bewegingen. Anders dan bij de ‘gewone’ mobiliteitsoefeningen wordt bij fasciatraining vaak extra gewicht toegevoegd. Het gewicht creëert een grotere mechanische belasting, wat de elasticiteit en rekbaarheid van het bindweefsel sterker beïnvloed. Wanneer iemand al langere tijd pijnklachten ervaart, heeft het weefsel de neiging verstijfd te raken. In dit geval is er een krachtigere prikkel nodig om het weefsel daadwerkelijk losser te maken. Het is bekend dat enkel dagelijks rekken van de spieren vaak niet voldoende effect heeft om deze verstijving effectief en langdurig te verhelpen. Bronvermelding:



Comments


bottom of page