top of page

Frozen Shoulder? Go, go go!

Frozen shoulder, ook wel bekend als adhesief capsulitis, is een aandoening waarbij de schouder stijf en pijnlijk wordt. Het is een veelvoorkomende aandoening die meestal voorkomt bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud, en het is vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening wordt gekenmerkt door een geleidelijk begin van pijn en stijfheid in de schouder, en kan enkele maanden duren of zelfs enkele jaren.


De diagnose van een frozen shoulder wordt meestal gesteld op basis van een combinatie van de medische geschiedenis van de patiënt, een fysiek onderzoek en in sommige gevallen is zijn beeldvormende onderzoeken nodig; zoals een botscan of MRI. De beste behandeling voor een frozen shoulder zal afhangen van de ernst van de aandoening en kan bestaan uit een combinatie van medicijnen, oefentherapie en in het ergste en uitzonderlijke geval chirurgie.





Een frozen shoulder gaat doorgaans door drie fasen: de bevriezingsfase, de bevroren fase en de ontdooidfase. Hieronder vind je meer informatie over elke fase:

  1. De bevriezingsfase: Dit is de initiële fase van een frozen shoulder en duurt meestal enkele weken tot een paar maanden. Tijdens deze fase wordt de schouder pijnlijk en wordt deze steeds stijver en minder mobiel. Deze fase wordt de "bevriezingsfase" genoemd omdat de schouder lijkt te "bevriezen" terwijl het bewegingsbereik afneemt.

  2. De bevroren fase: Dit is de tweede fase van een frozen shoulder en duurt meestal enkele maanden tot een jaar. Tijdens deze fase blijft de schouder stijf en pijnlijk en verbeterd het bewegingsbereik niet. Deze fase wordt de "bevroren fase" genoemd omdat de schouder lijkt te zijn "bevroren" op zijn plaats en niet verbeterd.

  3. De ontdooidfase: Dit is de laatste fase van een frozen shoulder en duurt meestal enkele maanden tot een jaar. Tijdens deze fase begint de schouder langzaam te verbeteren wat betreft het bewegingsbereik en de pijn. Deze fase wordt de "ontdooidfase" genoemd omdat de schouder lijkt te "ontdooien" en zijn mobiliteit terug te krijgen.

Het is belangrijk om op te merken dat de duur van elke fase sterk kan variëren van persoon tot persoon, en sommige mensen kunnen een snellere of tragere voortgang door de fasen ervaren. Bovendien zijn de fasen niet altijd duidelijk gedefinieerd en kunnen ze in sommige gevallen overlappen of samenvallen.


Oefentherapie is het belangrijkste onderdeel van de behandeling van een frozen shoulder. Het doel van oefentherapie is om de spieren en pezen rondom de schouder te rekken en te versterken om zo de mobiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen. Dit kan oefeningen omvatten als; bungelen zwaaien of cross-body rekoefeningen, evenals versterkende oefeningen om de spieren rondom de schoudergordel te versterken. Het is belangrijk om met een oefentherapeut samen te werken om een geschikt oefenplan op maat te ontwikkelen voor jouw specifieke behoefte




Wil jij weten wat we voor jou kunnen betekenen?




 



28 weergaven0 opmerkingen
bottom of page