top of page

Stijf en pijnlijke onderrug? Is het de leeftijd of toch niet?..

Lage rugklachten komen heel veel voor en kunnen een verscheidenheid aan symptomen veroorzaken. De belangrijkste symptomen van lage rugklachten zijn pijn, stijfheid en krachtverlies. De pijn kan zich in de lage rug zelf presenteren of uitstralen naar andere gebieden zoals de benen. Soms is de pijn constant, maar het meest voorkomende patroon is dat de pijn verergerd na een dag activiteit dat energie vereist. De intenstiteit van lage rugpijn kan ook variëren, waarbij het tijdens bepaalde bewegingen erger wordt.Krachttraining bij lage rugklachten

Oorzaken;

1. Repeterend bukken, tillen of draaiende bewegingen

2. Langdurige houdingen zoals; zitten of staan.

3. Te weinig oefening

4. Overgewicht

5. Een verwonding of trauma, zoals een sportletsel of een val

6. Ziektebeeld of medische aandoening, zoals osteoporose, artritis, spinale stenose of scoliose

7. Stress of spanning in je spieren

8. Roken


Je Leefstijl heeft een directe invloed op de ontwikkeling en het verloop van lage rugklachten. Rugklachten komen helaas vaak voor en zijn in veel gevallen preventief te behandelen. Het verbeteren van een leefstijl kan de lage rugklachten helpen verminderen of zelfs voorkomen.


Invloed van leeftijd

Leeftijd is een van de belangrijkste factoren bij het ontwikkelen van lage rugklachten. Met het verstrijken van de jaren neemt de kans op lage rugklachten toe. Dit komt omdat onze spiermassa afneemt naarmate we ouder worden, waardoor onze rug minder goed is bestand tegen fysieke stress en belasting. Ook de toename van slijtageprocessen in de gewrichten draagt bij aan het risico op lage rugklachten als we ouder worden. Er zijn ook aanwijzingen dat veranderingen in het gedrag en leefstijl met het ouder worden ook bijdragen aan het klachtenpatroon.


De verschillende behandelopties

Er zijn verschillende behandelingsopties voor lage rugklachten. De behandelmethodes waar wij het meest achter staan zijn:


Gezond leven; zorg ervoor dat je een gezonde leefstijl hebt, die gepaard gaat met voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding, een goede arbeid-rust verhouding en echt passieve ontspanning.


Oefentherapie; Fysieke training bij lage rugklachten kan een zeer effectieve behandeling zijn en oefentherapie is hierbij cruciaal. Oefentherapie staat bekend als het versterken en vergroten van de functionaliteit van het lichaam door het gebruik van actieve of passieve krachtoefeningen en beweging. Oefentherapie helpt de lage rug te stabiliseren en de rug te versterken en verbetert de functie van de wervelkolom. Het doen van gedoseerde krachttraining en het opbouwen van een goed uithoudingsvermogen door cardiovasculaire training is van essentieel belang voor het correct functioneren van de wervelkolom. Je belastbaarheid wordt vergroot en je klachten zullen daardoor verminderen.


Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? App ons op het nummer 023-537 38 90 (Whatsapp business)

46 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page