top of page

Hoe komen wij tot de beste behandeling? EBP!

Even een lekker stoffige post over wetenschap! Om op deze manier inzichtelijk te maken, hoe wij eigenlijk tot een behandelplan komen. De behandeling inrichten is namelijk niet zomaar een protocol van de plank trekken. We moeten precies weten waar de behoefte van onze patiënt ligt en dat combineren met onze wetenschappelijke kennis. Als we dit met een kritische (maar wat mij betreft ook met een “open blik”) beoordelen; komen we tot Evidence-Based Practice.


In de oefentherapie is Evidence-Based Practice (EBP) een belangrijk concept dat we als oefentherapeut hanteren. Hierbij integreren we kennis uit ons vakgebied, gecombineerd met onze professionele ervaring en de persoonlijke voorkeur en waarden van de patiënt. Hierdoor worden behandelingen toegespitst op ieders unieke behoeften om zo de meest optimale resultaten te behalen. De verantwoordelijkheid van het gebruiken van de beste kennis en dus behandelingen ligt bij ons als oefentherapeut.Als je gebruik maakt van evidence-based practice binnen ons vakgebied, begint het proces met een goed geïnformeerde besluitvorming, het verzamelen van relevante data en het beoordelen van de individuele kenmerken van de patiënt en het wetenschappelijke bewijs. Dit helpt om een op maat gemaakt en evidence-based behandelplan te maken, gebaseerd op de wetenschappelijke onderzoeken en de individuele klinische omstandigheden van de patiënt. Het proces omvat een review van de gepubliceerde literatuur en klinische richtlijnen.


Om tot een Evidence Based besluit te komen moet je een uitgebreide zoektocht uitvoeren en de gevonden informatie kritisch beoordelen. Publicaties en studies moeten onderzocht, beoordeeld en samengevoegd worden om een bepaalde klinische vraag (hulpvraag) te beantwoorden. Er zijn verschillende bronnen waar informatie vandaan gehaald kan worden, zoals systematische reviews, meta-analyses, gerandomiseerde gecontroleerde trials, observatie-onderzoeken, kwalitatief onderzoek, richtlijnen, expert-inzichten en casestudies.


Als zorgprofessional is het cruciaal om bij het ontwerpen van een behandelplan altijd rekening te houden met de behoeften, waarden en voorkeuren van de patiënt. Ervaring is eveneens essentieel voor evidence based practice en is nodig om gepersonaliseerde zorg te verlenen. Als behandelaar dien je de doelen en levensstijl van de patiënt, alsook hun fysieke en psychologische voorkeuren, in acht te nemen om een behandelplan te maken dat aansluit bij hun behoefte.


EBP-methoden ontwikkelen zich voortdurend, dus het is belangrijk dat wij op de hoogte blijven van de nieuwste onderzoeken en behandelingen die aan bewijskracht winnen. Op die manier kunnen wij optimale zorg leveren aan onze cliënten. De focus moet hierbij steeds liggen op patiënt gericht handelen: zo bereik je de beste resultaten.


Heb jij een vraag over een EDP behandelmethode die aansluit bij jouw behoefte? Let us know!

8 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page